Premiza de la care plecăm este aceea că, multe dintre problemele cu care se confruntă comunitatea locală ieșeană și-ar putea găsi rezolvarea prin intermediul unor inițiative antreprenoriale de afaceri. S-ar ajunge astfel la o situație benefică de Win-Win din care ar câștiga atât comunitatea ieșeană cât și inițiatorii afacerilor. Unul dintre factorii esențiali pentru creșterea ratei de succes a start-up-urilor este transferul de experiență, contacte, know-how, investiții de la antreprenorii consacrați către tinerii antreprenori. Tinerii dornici să își dezvolte o afacere au nevoie de cadru de interacțiune cu potențialii mentori de afaceri. Este un model de operare utilizat cu succes în alte părți. De pildă în Austin, Texas. Având în vedere profilul economic al orașului Iaşi, unde există o puternică comunitate IT, statutul său ca unul dintre marile centre universitare din țară, domeniul industriilor creative este cea mai potrivită alegere pentru crearea unei astfel de rețele. În plus, este important de subliniat că acest domeniu este unul cu valoare adăugată ridicată, cu potențial de scalabilitate și de export, cu impact benefic asupra întregii comunități locale.
Problema pe care am identificat-o și pe care acest proiect își propune să o depășească este dificultatea de conectare a tinerilor care au inițiative de afaceri cu antreprenorii consacrați, care să fi trecut nemijlocit prin procesul dificil de transformare a unei idei de afaceri într-o afacere viabilă. Lipsa conexiunilor de afaceri, lipsa de experiență, accesul dificil la resurse (financiare, marketing și comunicare, organizare, etc) fac ca în majoritatea cazurilor, tinerii cu potențial să nu-și poată pune în aplicare ideile, în lipsa unui mentor, a unui susținător potrivit. Tinerilor le lipsesc modelele și instrumentele adecvate care să le ofere resursele de care au nevoie dar și a know-how-ul esențial pentru implementarea cu succes a ideilor lor de afaceri. Dar problema se manifestă și invers. Și antreprenorii consacrați întâmpină dificultăți în identificarea unor tineri cu potențial și inițiativă pe care să-i sprijine în calitate de investitori sau de posibili colaboratori de afaceri.
Programul nostru își propune să creeze exact un astfel de instrument, practic și eficient, de dezvoltare a abilităților antreprenoriale, prin facilitarea CONECTĂRII, interacțiunea dinamică dintre cele două grupuri: cel al tinerilor dornici să își dezvolte o afacere în domeniul industriilor creative și cel al antreprenorilor cu experiență, inclusiv prin transferul de informații, exemple de bune practici și leadership, în domeniul industriilor creative.
Lasă un răspuns